Thursday, June 26, 2014

Resepi Mudah&Sedap : STICKY BUN yg sedap gegilos!

Hai semua!!! Hrni sy nk share resepi sticky bun yg sedap gler TERBAIK!! Ape tu sticky bun eh? Cemane rupenyer?? Haa.... Sticky bun tu adik bradik cinnamon roll la tp instead of letak topping cream cheese,sticky bun ni di glaze kan dgn goo ala2 caramel/tofee sauce.(mmg ia disebut goo)
So,pd sape2 yg teringin nk mrase cinnamon roll tp  xske cream cheese,uolz kena try this recipe.
Sy mmg dah lama sgt kempunan nk mkn sticky bun ni gara2 tpengaruh time tgk foodnetwork channel.  Hehehe.. So smlm pon try la wat memandangkan breadmaker dh lame bertapa dlm kotak. Alhamdullilah,nsb baik mjadi.. Roti nye tu sy ikot rsepi cinnamon roll dr Yani@myresipi,glaze/goo tu sy ikot rsepi dr ivillage.com.. Mmg sdp sgt glaze tu wat sy mjilat jari & roti nye pon mmg sedap!! D best!!! Love it!!! Sticky bun mmg ade kacang pecan pd topping nye tu n sy tmbh lg kcg walnut dlm roll tu sbb sy suke!! Lg crunchy yummy yummy dgn roti yg lembut & wangi,dgn glaze/goo nye yg slightly sweet,creamy & buttery.. Ooomg... Sedap sgt!!! Sy je mlantak 3bji! Huhuhu.. Mmg sesuai sgt ler utk makan petang smbil minum nescafe latte,nak pulak klo hari hujan,sejuk dan sticky bun yg panas2 bru kua dr oven,harum semerbak 1 rumah  bau butter&cinnamon.. Hadooooiiiiii.... Feeling2 kt oversea la jwpnye!! Serius!! Mmg sdp,xcaye try la... Sticky bun bole jgk buat utk breakfast.. Anytime uolz free bole buat doh dlu,roll & potong siap2 lps tu,simpan dlm bekas/tupperware n letak dlm fridge/freezer,bile2 rse nk mkn,terus bake je.. Glaze/goo tu pon bole buat awal2 & simpan dlm fridge.. Sng kan.. Klo xd breadmaker pon xp bole uli gne tangan je sbb resepi doh dr Yani myresipi ni pon mggunakan tgn shj.. Sy yg pemalas so pki BM je.. Ee.. Xkuase i nak uli2 bagai,rosak manicure i... Hahaha.. Ala sbb dh ade BM kan,so gune jela,campak bahan2 je.. Thts y i love cooking! Its easy,simple n u can improvise sesuka hati.. No sweat! Klo mls nk buat bole order je kt sy,ok???hehehe... So lets cekidout d recipe....

Resipi asal utk doh cinnamon roll: Yani@myresipi

Bahan2 utk roti (10biji):
-300g tepung roti
-50g butter (sy gne Anchor salted)
-50g gula halus
-8g dry yeast (1 1/3sudu teh)
-100ml fresh milk/air (suam agak2 mcm wat susu anak)
-1bj telur
-garam 1 sudu teh (klo guna unsalted butter)

Filling:
-1 sudu teh serbuk kayu manis(cinnamon powder)
-60g gula perang lembut
-butter/marjerin lembut(suhu bilik) secukupnya
-1cup kacang walnut/pecan (optional) dibakar 170c dlm 3-5minit smpi wangi & cincang kasar.

Glaze/goo:
-2cup gula perang lembut
-50g butter
-1/2cup thick cream/heavy cream
-1/2cup air
-1 sudu teh garam
-1cup kacang pecan/walnut (dibakar 170c dlm 3-5minit smpi wangi & cincang kasar)

Cara-cara ROTI: (*klo guna BM campak je sume ke dlm mesin set utk doh)
1. Gaulkan butter + tepung sehinnga mjadi sperti serbuk roti.
2. Masukkan gula & yis,gaul rata
3. Masukkan pula garam,susu,telur & uli sampai licin tidak melekat pd tangan.
4. Wrap dgn plastik/kain lembab,biar naik sehingga 2x ganda
5. Bila doh dah naik,uli dan bentukkan mjadi bulat sekali lagi & rehatkan selama 10 minit.
6. Bahagikan doh kpd 2 bahagian,guna rolling pin & canaikan menjadi bentuk oblong(segi empat   bujur) lebih kurang 1cm tebal,taburkan filling termasuk kacang jika suka.
7. Potong kpd 5 bahagian lebih kurang 4cm setiap satu potongan.Ulang utk doh yg 1 lagi.
8. Biarkan doh2 yg sudah dipotong berehat sehingga naik 1x ganda.     

Cara-cara GLAZE/GOO:
1. Cairkan butter,masukkan gula perang,kacau sebati.
2. Masukkan cream,air & garam,kacau sebati biarkan mendidih 5minit.
3. Sejukkan seketika.


Cara-cara penyediaan:

1.Sediakan aluminium cup/muffin tin/boleh jugak guna loyang biasa tp roti akan bercantum(sy akan bg contoh supaya uolz dapat gambaran)

2.Tuang goo di bahagian bwh cup/loyang lebih kurang 1inci,taburkan kacang


                      




3.Masukkan doh roll anda,bakar pd suhu180c
selama 15minit sehingga roti keperangan.


           

 (macam ni kalau guna loyang)





Tadaaa.... ni dah siap! Aiikkk... tu nape mcm dah hilang sebiji tu... nampak sangat kegelojohannye di situ.. Opps.. hehehe..

                                                       


                                                       


Selamat Mencuba!