Wednesday, January 21, 2015

Resepi Nutella Cheese Tart

Salam semua... Hi... Harini nak share resepi tart yg tengah meletops letops sekarang ni.. NUTELLA CHEESE TART!!!!! Yup nutella,coklat nutella yg memang sedap itu dtambah pulak dengan cream cheese,hadoiiiiiiyaii bertambah la kesedapan n kelemakan beliau dsitu tapi tetap xdapek ditolak oleh kite semuakan.. =P

Belambak2 bakers 1 malaysia jual tart ni.. Harga pon a bit pricey bcoz of the nutella.. So bagi yang tengah kemaruk gilak kat nutella cheese tart ni,jom kite try buat.. Mudah simple dimple aje taw.. Pada uols yg nak lagi mudah & cepat atau xde oven,beli readymade shell tart tu ha.. Lg senang xyah nak bake2 bagai. Boleh beli secara online atau di kedai bahan2 bakery mcm BAGUS/BAKE WITH YEN etc.

I buat mini version sebab xde yg large tart pan tu.. Ok jugak wat mini2 bg yang ade anak kecik senang dorang nak makan.. Macam my son xnak buh nutella kat tart tu suke makan tart tu camtu je.. . Pulok.. Sukati la cayang oii.. Hahaha

Resepi kulit pastry ni mmg sedap sbb ni shortbread crust. Wangi & buttery sgt klo uols guna butter yg bkualiti lg la sedap. Utk resepi sy guna butter Anchor.

Ok,jom tengok bahan2 dan cara2 nye..

Bahan-bahan:
Kulit pastry/pastry crust (dapat 25 mini tart shell) (1 large tart pan)

-250g Tepung Gandum
-60g Gula Halus
-1 sdteh Tepung Jagung
-1 sdteh Garam
-125g Butter sejuk (potong jd kiub kecil)
-1bj Telur (kacau sikit)
-1 sdteh Esen Vanila

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum & tepung jagung ke dalam bekas,masukkan gula & garam,gaul sebati.

2. Masukkan kesemua butter yg dipotong ke dalam tepung,ramas dgn hujung jari sampai sebati. Sehingga tepung kelihatan seperti serbuk roti.

3. Masukkan telur & esen vanila. Gaul hingga sebati kemudian uli sikit sehingga mjdi bulat.

4. Balut dgn plastik wrap/cling wrap,sejukkan dlm fridge semalaman.BUKAN freezer ye!

5. Bila doh dah rehat semalam,boleh la mulakan proses buat shell tart.

6. Sediakan acuan tart uols,xkisah la besar ke kecik ke.. make sure acuan KERING & XPERLU gris acuan. Utk tart besar,masukkan doh ke dlm tart pan & tekan2 bg sama rata sehingga ke dinding tart pan tu. Lps tu cucuk dgn garfu pd permukaan doh tu.
Utk acuan mini,amik sikit doh,agak2 la besa 50sen,tekan bg sama rata pd acuan tart tu. Make sure xterlalu nipis & xterlalu tebal. Potong lebihan doh pd acuan. Cucuk guna garfu pd permukaan doh. Buat hingga habis.

7. Bakar pd suhu 180'c selama 15-20minit bgantung pd oven uols.. Klo dah 20minit tp warna pucat lg tambah lg 5minit. Bakar sehingga perang.
8. Dah siap,keluar kan dari oven,sejukkan atas redai secara terbalik. Mudah kulit tart keluar dr acuan nanti. Bole jgk guna lidi utk cungkil keluar kulit tart.

Filling Cream Cheese:

-125g Cream Cheese (suhu bilik)
-1/2cup Non-Dairy Whipped Cream (sejuk)
-4 sdbesar Susu Pekat
-1 sdteh Esen Vanila
-secubit Garam
- Nutella utk topping

1. Masukkan cream cheese ke dlm bekas bersih,guna hand mixer,putar cream cheese sekejap,masukkan non dairy whip cream,susu pekat,esen & garam. putar smpi kembang n pekat.
Dah siap filling.

Pada uols yg xde mixer ni,dont worry,sediakan blender yg bersih,masukkan semua bahan2 utk filling dan blend smpi pekat,siap! (jgn guna blender yg uols dh blend cili ye,tapi klo dh xde blender lain tu xpela guna jela blender cili tu.. hahaha)

2. Ambil kulit tart yg dah sejuk,masukkan filling. utk mini tart seeloknye guna piping bag supaya lebih kemas. Kemudian boleh lah hiaskan dgn sebanyak mane nutella yg uols nak & apa2 topping yg uols suka.. Sejukkan sekejap dlm peti ais lg sedap!!




14 comments:

  1. Salam akak. 1 large tart pan tu if 9inch blh ke ye? Muat tak? Thanks:)

    ReplyDelete
  2. Salam... Bole insha allh tp jgn roll nipis sgt ye tkot rapuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh lupa,xperlu susah payah roll pon,tekan2 je bg sma rata..jgn nipis sgt ye

      Delete
  3. Salam sis..yg filling 2 xyah letak geletin ke?

    ReplyDelete
    Replies

    1. I jwb ye. I guess tak pyh kot sbb non diary whip cream tu dh kental bila kita putar

      Delete
    2. Tq Nur Syuhaida.. Yes xperlu gelatin.. Mudah kan??

      Delete
  4. Salam sis,klau tk nak taruk susu pekat blh tk gantikan dgn fresh milk? Thank you ;)

    ReplyDelete
  5. Salam,bole tp jgn bubuh byk sbb nti cair.. klo filling cair nti crust jd lemau

    ReplyDelete
  6. Mohon share n try resepi ni ya sis.

    ReplyDelete
  7. Mohon share n try resepi ni ya sis.

    ReplyDelete
  8. Azita Umar,boleh xde mslh.. dh try nti bg la feedback ye :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum sis. Ujie dah Cuba. Dan sangatlah sedap. Izin ujie share di Facebook. Terima Kasih Sis .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... bnd baik elok la kite share kan kan,btw tqsm sis sbb try this recipe n bg feedback :)

      Delete
  10. salam sis. LPs masuk cheese x pyh bakar ke

    ReplyDelete