Tuesday, September 30, 2014

Resepi Mudah&Sedap (GOLDEN CHICKEN)

Resepi ni sangat mudah & cepat disediakan memang sesuai utk wife bekerja. Resepi ni inspiration drpd satu menu di restoran kegemaran sy & huby di Great Eastern Mall KL.. Everytime pegi restoran tu mesti nak order golden chicken ni,memang sedap sangat. So 1 hari tu bile time buntu xde idea nak masak jadinye tercipta la resepi ni. Walaupon bukan la 100% sebijik macam kat restoran tu tapi pada sy almost 70% rasa masakan ni sama.



RESEPI GOLDEN CHICKEN:

1/2 ekor Ayam (potong kecil2 & gaul garam kunyit)
1 biji Bawang Besar (cincang)
1 ulas Bawang Putih (cincang halus)
5 biji Cili Padi merah/Cili Merah besar (hiris)
2 tangkai Daun Kari
2 sdbesar Serbuk Kari Daging
1 sdkecil Sos Tiram
Garam & Gula secukup rasa
Daun Ketumbar (hiris)

CARA-CARA:
1. Goreng ayam sehingga masak,ketepikan.

2. Kurangkan miyak sehingga 2 sdbesar,tumis bawang putih & bawang merah sehingga keperangan dan masukkan serbuk kari,masak sehingga garing.

3. Masukkan 1/2 cawan air,sos tiram,garam & gula,kacau sebati.

4. Masukkan ayam goreng,hirisan cili padi,daun kari,kacau hingga sebati. Tutup api,taburkan hirisan daun ketumbar. Siap!

Resepi Mudah&Sedap (KEK VICTORIA SANDWICH)

Hellooo... Harini sy nak share cara buat Kek Sandwich Victoria yg mudah.. Hehe.. Sekarang malas nak tulis entry panjang2 so just nak share recipes yg mudah & cepat je.. Resepi ni guna kek instant perisa butter je jadi,confirm sedap & mudah disediakan.. Untuk dapatkan kek segera yg sedap guna brand Pillsbury, kek confirm gebu & sedap. So xyah la beriya nak ayak tepung bagaikan.. Mudah sgt!

Victoria Sandwich Cake:
1 box Pillsbury Butter/Yellow Cake Mix (atau jenama pilihan anda)
1/4 cawan Strawberry segar (potong 2)
1/4 cawan Jem strawberry
1/2 biji Lemon ( perah jus nya)
1/2 cup non-dairy whip cream/buttercream
Icing sugar ( utk hiasan)
Strawberry segar (utk hiasan)

Cara-cara:
1. Bancuh & bakar kek mengikut arahan pd kotak. Sejukkan kek.

2. Satukan strawberry segar yg dipotong & jem dlm periuk kecil,masukkan perahan jus lemon,didihkan dgn api perlahan sehingga menjadi pekat. Biarkan sehingga sejuk.

3. Sediakan cream pula,putarkan cream sehingga kembang.

4. Setelah kek sejuk,potong kpd 2 bahagian. Sapukan cream & jem yg dimasak tadi pd kek & lapiskan dgn 1 lg bahagian kek.. Taburkan dgn icing sugar & hiasan ikut kreativiti anda. Siap,mudah & cepat!