Resepi ni sangat mudah & cepat disediakan memang sesuai utk wife bekerja. Resepi ni inspiration drpd satu menu di restoran kegemaran sy & huby di Great Eastern Mall KL.. Everytime pegi restoran tu mesti nak order golden chicken ni,memang sedap sangat. So 1 hari tu bile time buntu xde idea nak masak jadinye tercipta la resepi ni. Walaupon bukan la 100% sebijik macam kat restoran tu tapi pada sy almost 70% rasa masakan ni sama.
RESEPI GOLDEN CHICKEN:
1/2 ekor Ayam (potong kecil2 & gaul garam kunyit)
1 biji Bawang Besar (cincang)
1 ulas Bawang Putih (cincang halus)
5 biji Cili Padi merah/Cili Merah besar (hiris)
2 tangkai Daun Kari
2 sdbesar Serbuk Kari Daging
1 sdkecil Sos Tiram
Garam & Gula secukup rasa
Daun Ketumbar (hiris)
CARA-CARA:
1. Goreng ayam sehingga masak,ketepikan.
2. Kurangkan miyak sehingga 2 sdbesar,tumis bawang putih & bawang merah sehingga keperangan dan masukkan serbuk kari,masak sehingga garing.
3. Masukkan 1/2 cawan air,sos tiram,garam & gula,kacau sebati.
4. Masukkan ayam goreng,hirisan cili padi,daun kari,kacau hingga sebati. Tutup api,taburkan hirisan daun ketumbar. Siap!
RESEPI GOLDEN CHICKEN:
1/2 ekor Ayam (potong kecil2 & gaul garam kunyit)
1 biji Bawang Besar (cincang)
1 ulas Bawang Putih (cincang halus)
5 biji Cili Padi merah/Cili Merah besar (hiris)
2 tangkai Daun Kari
2 sdbesar Serbuk Kari Daging
1 sdkecil Sos Tiram
Garam & Gula secukup rasa
Daun Ketumbar (hiris)
CARA-CARA:
1. Goreng ayam sehingga masak,ketepikan.
2. Kurangkan miyak sehingga 2 sdbesar,tumis bawang putih & bawang merah sehingga keperangan dan masukkan serbuk kari,masak sehingga garing.
3. Masukkan 1/2 cawan air,sos tiram,garam & gula,kacau sebati.
4. Masukkan ayam goreng,hirisan cili padi,daun kari,kacau hingga sebati. Tutup api,taburkan hirisan daun ketumbar. Siap!