Tuesday, November 18, 2014

Resepi Mudah&Sedap (BEEF BACON CROSTINI)


Hello semua... Harini nak share resepi yg sangat2 mudah & sesuai dijadikan breakfast @ snek minum petang.. Beef Bacon with Mozarella Crostini. Crostini sebenarnya roti perancis yg dipotong2 & dibakar kemudian bole letak apa2 topping ikut citarasa anda contoh isi ayam, smoked salmon, onion, capsicum, mushroom, tomato, avocado, sosej, tuna, macam2 lg.
Kebetulan last week sy pg rumah mak sy n dia ade banyak beef bacon ni,jd sy pon songlap bawa blk sikit.. Hehe.. My mom mmg suka beli benda2 camni.

Beef bacon ni sbnrnye 'smoked brisket slices' so ianya halal sbb guna daging lembu,my mom beli kat pasar tani dibuat & dijual oleh org melayu Muslim! Haa.. Okeh??? No worries.. Beef bacon ni dah disalai jd sy panaskan je guna magic pan sampai garing @ guna je non-stick pan tp terpulang klo uols suka lembut,panaskan sekejap je..

Sy xletak apa2 sayuran pd crostini sy ni sebab sy makan dgn coleslaw. Coleslaw ni pon leftover dinner smalam. So nti uols tambah la pe yg patot k. Sila guna mozarella cheese ye sbb beef bacon ni a bit salty tp klo dah xde apa2 jenis cheese pon bole je. Up to u!

Bahan-bahan:
4 potong Roti Perancis/French Baguette
2 keping Beef Bacon
Mozarella Cheese secukupnya
Butter utk sapu pd roti

Cara-cara:
1. Panaskan non-stick pan, letak roti, bakar bahagian yg disapu butter, angkat ketepikan.

2. Kemudian panaskan beef bacon pula,balik2kan dlm 5-7minit.Angkat,ketepikan. Potong 2 setiap keping jd dpt 4 keping.

3. Letak semula roti pd non-stick pan,bahagian butter mengadap ke atas, api kecil je, letak 1 keping bacon pd setiap roti & bubuh mozarella cheese ats bacon. Biar seketika sehingga cheese cair. Siap!! Yeay!!
Camni la rupa 'beef bacon' sebelum dimasak.
*kerat 2 bacon tu so uols dpt 4pcs,cukup utk setiap keping roti.Camtu la rupa beef bacon yg dah dimasak.
*Letak mozarella cheese atas bacon dan biar je sampai cheese cair.
DAH SIAP! \(^.^)/



*cam biase la pics i sume nye very d amature T_T