Monday, August 25, 2014

Eggless Moist Chocolate Cake.Kek Coklat Lembab Tanpa Telur

Helloooooooo..... How r uuu??? Harini saya nak share resepi kek Moist Chocolate TANPA TELUR... Erk.. Asek buat kek coklat je saya ni.. (im chocoholic!) hehehe..

Telur di rumah dah habis?? Tapi teringin nak buat kek?? Malas nak keluar pegi kedai?? Dah pesan kat hubby pon tapi dia balik xbeli telur jugak?!!! Kini anda tak perlu risau! Saya ade jawapan untuk anda!! (Wahh.. Ala-ala smartshop gituu..kuikuikui)

Jimat sikit tak perlu guna telur tapi still bole dapatkan kek yang gebu gebas n moist!!! Resepi ni sebenarnye saya jumpa kat blog Azlita masam manis.. Sy memang suke belek2 resepi lepastu terliur tengok semua benda.. Huhuhu.. Original recipe actually kek ni dibakar tapi sebab tibe2 cam malas nak guna oven (xtaw nape) so saya kukus jela.. Uols yang xde oven boleh kukus je kek ni.. Lagi moist kalau dikukus..

Resepi sangat simple n im sure bahan2 mesti ade kat dapur uols.. Kalau xde kena la beli.. Hehe.. Saya pon xde la ikot 100% resepi tu sebab ade bahan yang xlengkap.. Oter2 sikit janji jadi kek.. Jangan oter sampai jadi biskut plak.. Agak2 ler..  Saya puas hati sesangat dengan hasilnye sebab kek sangat moist,lembut,sedap!! Tambah pula saya curah chocolate ganache sepenuh hati,maka lagilah sedap beliau! Kalo ade vanilla ice cream lagii laahhhh...!!!!!!! Hadoii... Tolong lah! Dah habis sepiring tadi (padahal piring agak besar) So jom la kite buat,best taw resepi ni.. Uols buat taw jangan xbuat!! (Paksa sebab taknak gemok sorang2)

Kalau nak buat untuk open house ke potluck ke pon boleh sebab mudah sangat,xperlu mixer bagai.. Bubuh la topping ape2 pon memang sedap.. Makan camtu je pon dah sedap! Xrugi try..  Resepi ni guna 1 cawan tepung sahaja so anggaran dalam 4-5 serving la.. Cukup la untuk 1 small family.. Resepi ni saya copy paste dari blog Azlita masam manis (Thx resepi terbaik.. Minta share yew)

Time snap gambar Darwish dah xsabar2 nak makan.. surh momy snap cepat2.. bebel je sambil tunggu momy habis bergambo.

One happy stomach! (^.^,) lepastu hati runsing takot bambam huhuhu..

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
by: Dayang

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko - (sy tambah 1pek serbuk milo 3in1)
2 sudu besar susu tepung
1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang -(sy guna 1/2cup gula castor sebab xde gula perang)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - (sy xletak sebab xde)
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung - (sy guna minyak masak je)
1 sudu kecil cuka atau jus lemon 

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek (5' atau 6'). Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.

Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula. Kemudian dikacau rata-rata.

Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.

Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.

Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.

Boleh juga dikukus selama 20-30 minit atau sehingga masak. Pastikan penutup kukus dibalut dengan kain bersih supaya wap tidak menitis pada kek.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.