Wednesday, June 18, 2014

Resepi Mudah&Sedap : Rendang daging my mom's style

Hi semua! Hr ni sy nk share resepi rendang daging my mom.. To me dlm byk2 rendang ofcoz la yg mak masak jgk yg plg sedap kan..Klo mak msk telo kicap je pon sedap bebeno rasenye smpi mjilat jari gitu... Hehe..
Sbnrnye sy dh lame xmsk rendang,rsenye sjk kawen mmg xpnh la msk rendang lg sbb my huby ni kaki sambal.. Dia mmg suke sgt mkn sambal,hari2 nk lauk sambal xkisah la sambal aym ke,sambal ikan ke,sambal sotong ke klo xd sambal xslera nk mkn. Sampai ade 1 tahap sy mmg dh xlh tgk sambal..muak sgt,nk msk sambal pon xlalu.. Hadoii..
Mlm td huby rquest nk rendang dgg..Tsentap gak! Sy tny la "betul ke nk rendang? mkn ke rendang?kang i dh msk xmkn plk". Huby jwp "betul la i ske mkn rendang,rendang kan sama mcm sambal" aiikkk... Rendang mcm sambal ke?? Dlm hti pk,huby ak ni taw ke x rendang cemane.. Hehe tp dh huby nk jgk rendang xdan nk tgu raya so sy pon buatkn jela.. Bkn susah pon kn.. Semangat mlm2 buta td msk rendang sambil dteman oleh my son.. Hehe.. Bdk ni mmg xtw tdo so dpd xwat pe baik tmn momy msk kt dapo.. My dghter dh tdo so sng nk wat keje.. Sambil msk sambil mlyn my son yg tny mcm2.. Hehe.. Xd la sunyi kn.. Tga syok masak smbil dgr my son potpet2 baru tringat td blend bahan tlupa buh bwg putih, sume bahan dh masuk dlm kuali.. Alamak! Cemane nk wat ye.. Klo xbuh kg kureng plk jdnye..... Blur jap.... Pastu amek bwg putih tumbuk smpi lumat n campak dlm kuali.. Fiuuhhh... Hahaha... Ni sume sbb mlyn my son potpet2 smpi missed 1bahan.. Sy msk rendg ni lwt mlm sbb sy nk buh dlm slow cooker spya esok dgg elok empuk..  Jd xperlu la masak kt dpur lama2 kn.. Hope uolz enjoy!
Ok la lets cekidout d rcipe!

(2-3 org makan)
Bahan-bahan:
-500g daging (gne btg pinang cpt empuk)
-*cili kering 5-10bj (dipotong & rebus) klo suka pedas boleh tmbh cili padi
-*bawang merah 2bj saiz besa,gne 6-8bj klo jns kecil
-*bwg putih 5ulas
-*halia 1inci
-*lengkuas 1inci
-*kunyit hidup 3inci
-*serai 2btg besar (hiris)
-Santan kotak 1kotak besar/santan segar 1 1/2 peket
-Daun limau 3,4helai
-Daun kunyit 1 helai
-Garam,gula,perasa secukup rasa
- Kerisik 1 sudu besar

Cara2:
1. Hiris daging jgn tebal sgt nti lmbt empuk.
2. Blend semua bahan yg bertanda *
3. Satukan daging & bahan yg dblend dlm periuk(klo mak sy suke msk rendang dlm kuali)
4. Tambah air lbh kurang 1-2cawan @ meliputi daging spya daging empuk,api slow
5. Bila air dh kering 50% masukkan santan,garam,gula,perasa & biarkn smpi kuah pekat,api slow ye
6. Hiris daun limau,daun kunyit masukkan,masukkan kerisik & gaul smpi sebati.. Siap!


No comments:

Post a Comment