Assalamuailakum semua.. Hrni sy nak share tips supaya anda xperlu kelam-kabut selepas balik kerja utk memasak juadah berbuka utk family anda daaannnn dijamin conpem sedap walaupon anda xboleh rasa sbb berpuasa.
1st TIPS:
-Contoh masakan seperti kari,rendang dan gulai lemak,pada malam sebelumnya,anda perlu tumis dan sediakan kuah,perasakan secukupnye tp JANGAN masukkan ikan/ayam/daging etc!! Sejukkan kuah & simpan dlm peti ais,bila sudah sampai masa utk menyediakan juadah berbuka barulah panaskan kuah tersebut dan barulah MASUKKAN ikan/ayam/daging/sayuran tertentu sehingga empuk.Jika anda sediakan pes/kuah lebih boleh masukkan ke dalam freezer utk digunakan pada hari lain.
-Contoh masakan seperti sambal,pada malam sebelumnya rebus cili kering dan blend,kalau boleh biarlah berlebihan supaya mudah esok lusa.. Tumis bahan2 dan cili blend smpi garing,perasakan secukupnya kemudian sejukkan dan simpan dalam fridge. Keesokkan hari sebelum waktu berbuka anda hanya perlu goreng ikan/ayam kemudian didihkan sambal yg telah tersedia dan curahkan pada bahan yang sudah digoreng atau utk sambal udang/sotong boleh la anda masukkan semasa panaskan sambal.
Tips ini bole juga digunakan utk lauk sahur.
2nd TIPS:
-Contoh kuih-muih seperti badak berendam,buah melaka/onde-onde,siapkan bancuhan tepung dan inti,kemudian bulat2kan,setelah siap simpan didalam fridge,esoknya sampai masa utk masak lauk berbuka,rebus lah kuih anda.
-Contoh kuih seperti puding caramel,puding roti,puding koktel,puding sagu. Masak pada malam sebelumnya dan bila siap sejukkan kemudian simpan dalam fridge,esok sampai waktu nak berbuka,hidangkan puding yang sejuk,nyaman dan lazat.. Nyum! Pasti dah pandang makanan lain.
-Contoh roti jala,roti john. Untuk roti jala,bancuh tepung siap2 kemudian simpan dlm fridge. Utk roti john pula,bancuh inti,simpan dlm fridge,esok hari sebelum waktu berbuka boleh lah masak roti jala/roti john.
Haha tips ni banyak melibatkan malam sebelumnya,lepas terawih tu,ringan2kan la tulang kalau anda xmahu kelam kabut lepas balik dari office,dan boleh juga minta tolong anak2 membantu di dapur kan... Nampak x? Mudah sangat,bulan puasa ni kita improvise mana yang patut klau rase leceh dan ambil banyak mase. Jadi bila semua dah ready,kita xperlu merungut dan xperlu keluarkan banyak perbelanjaan utk beli juadah berbuka. Hati senang,family pon happy..
Itulah sedikit sebanyak tips yg sy dpt sharekan,harap dpt mbantu momy2 yg sibuk bekerja.. In sha allah sy akan share lg pe yg patut next time.. Selamat menikmati Bulan Ramadhan.
1st TIPS:
-Contoh masakan seperti kari,rendang dan gulai lemak,pada malam sebelumnya,anda perlu tumis dan sediakan kuah,perasakan secukupnye tp JANGAN masukkan ikan/ayam/daging etc!! Sejukkan kuah & simpan dlm peti ais,bila sudah sampai masa utk menyediakan juadah berbuka barulah panaskan kuah tersebut dan barulah MASUKKAN ikan/ayam/daging/sayuran tertentu sehingga empuk.Jika anda sediakan pes/kuah lebih boleh masukkan ke dalam freezer utk digunakan pada hari lain.
-Contoh masakan seperti sambal,pada malam sebelumnya rebus cili kering dan blend,kalau boleh biarlah berlebihan supaya mudah esok lusa.. Tumis bahan2 dan cili blend smpi garing,perasakan secukupnya kemudian sejukkan dan simpan dalam fridge. Keesokkan hari sebelum waktu berbuka anda hanya perlu goreng ikan/ayam kemudian didihkan sambal yg telah tersedia dan curahkan pada bahan yang sudah digoreng atau utk sambal udang/sotong boleh la anda masukkan semasa panaskan sambal.
Tips ini bole juga digunakan utk lauk sahur.
2nd TIPS:
-Contoh kuih-muih seperti badak berendam,buah melaka/onde-onde,siapkan bancuhan tepung dan inti,kemudian bulat2kan,setelah siap simpan didalam fridge,esoknya sampai masa utk masak lauk berbuka,rebus lah kuih anda.
-Contoh kuih seperti puding caramel,puding roti,puding koktel,puding sagu. Masak pada malam sebelumnya dan bila siap sejukkan kemudian simpan dalam fridge,esok sampai waktu nak berbuka,hidangkan puding yang sejuk,nyaman dan lazat.. Nyum! Pasti dah pandang makanan lain.
-Contoh roti jala,roti john. Untuk roti jala,bancuh tepung siap2 kemudian simpan dlm fridge. Utk roti john pula,bancuh inti,simpan dlm fridge,esok hari sebelum waktu berbuka boleh lah masak roti jala/roti john.
Haha tips ni banyak melibatkan malam sebelumnya,lepas terawih tu,ringan2kan la tulang kalau anda xmahu kelam kabut lepas balik dari office,dan boleh juga minta tolong anak2 membantu di dapur kan... Nampak x? Mudah sangat,bulan puasa ni kita improvise mana yang patut klau rase leceh dan ambil banyak mase. Jadi bila semua dah ready,kita xperlu merungut dan xperlu keluarkan banyak perbelanjaan utk beli juadah berbuka. Hati senang,family pon happy..
Itulah sedikit sebanyak tips yg sy dpt sharekan,harap dpt mbantu momy2 yg sibuk bekerja.. In sha allah sy akan share lg pe yg patut next time.. Selamat menikmati Bulan Ramadhan.
No comments:
Post a Comment