Salam semua.. Weekend ni harus la sambut berbuka dgn meriahkan.. Inilah masanya utk berbuka dgn kawan2,adik beradik,saudara mara bagai. Ada yg berbuka di restoran n bg yg berbuka drumah,momy2 & isteri2 mesti masak hidangan yg best2 kan! Isteri2??? Eh..!! Hehehe... Harini sy jemput kakak sy utk berbuka dirumah sy... Baru lah best ade partner melantak.. Yeay!
Menu berbuka harini sy wat Kuey Tiaw Daging Halia,ni sume disebabkan tergoda tgk resepi Kak Azlita Masam Manis.. Dengan gambar yg cantik,mmg terliur sy dibuatnye.. Sy kagum betul ngn blogger yg gambar masakan nye cantik2 belaka,rajin sgt mereka ni.. Bagus2.. Sy ni malas betul nk snap gambar beriya2.. hehehe.. Ala kadar je boleh la.. Janji ade gambar je kan.. Mmg la teringin nk ada gambar cantik2.. Tp tunggu la suatu hari nanti..
Selain kuey teow,sy sediakan juga nasi & lauk kari ayam,ikan goreng,sayur ulam,sambal belacan. Yg penting dessert,bread pudding sos kastard butterscotch.. Yummy! Sedap sgt.. Sos tu mmg sy buat lebih & simpan dlm freezer,so bile time2 nak wat dessert last minit cam tadi,senang sangat.
Sy first time makan kuey teow macam ni tp memang sedap,rasa daging tu seakan daging masak black pepper n masak kicap.. Memang sedap n sesuai kalau uols xnak makan nasi time berbuka.. Tp kalau pekena ngn cili kicap lg kick! Kakak sy ni memang dari 1st day puasa,berbuka xmakan nasi (jaga badan ler tu.. Hehehe..) tp harini dia tergoda ngn lauk yang sy buat so kuey teow dia makan,nasi pon dia makan.. Yg penting dessert pon dia makan... Hehehe.. Sy pon sama jugak,walaupon dah makan mcm2 tp tetap cari nasi wlaupon sikit tetap nak nasi baru puas.
Ok utk resepi Kuey Teow Daging Halia boleh tengok SINI
Resepi Bread Pudding Walnut & Butterscotch sos.
Bread pudding:
- 8 keping roti (apa2 pon boleh)
- Susu segar 2 cup (sy guna 11/2cup susu segar & 1/2cup cream)
- Telur 2biji
- Gula castor 1/3 cup
- Vanilla esen 2 tspn
- Garam 1 tspn
- Butter 1 sd.besar (dicairkan)
- Kacang walnut 1/2cup (dicincang & dipanggang 3minit)
- Coklat chip 1/2cup
cara-cara:
1. Panaskan oven 180c rak tengah,api atas bawah.
2. Pukul telur & gula sampai sebati,sekejap je,masukkan susu,butter cair,garam.esen vanila.
3. Koyak2 roti masukkan dalam bancuhan,masukkan pula kacang gaul sebati.
4. Sapukan loyang/bekas oven proof dgn butter,masukkan separuh bancuhan roti dan taburkan choc.chips kemudian masukkan lebihan bancuhan tadi.Dan letakkan secubit2 butter pd bahagian atas bancuhan.
5. Bakar selama 25-30minit sampai bahagian atas keperangan. Siap!
(Kalau suka dihidang sejuk,simpan dlm fridge semalaman)
Sos kastard Butterscotch:
1. Susu sejat 2 cup
2. Tepung kastard 1 sd.besar
3. Gula 1 cup
4. Garam 1tspn
5. Butterscotch caramel 2 tspn
6. Vanilla esen 1/2 tspn
Cara-cara:
1. Masukkan susu sejat,gula,tepung kastard,kacau sebati,api slow.
2. Bila dah pekat sikit,masukkan butterscoth caramel,garam,esen vanila,kacau sebati. Sejukkan.
Menu berbuka harini sy wat Kuey Tiaw Daging Halia,ni sume disebabkan tergoda tgk resepi Kak Azlita Masam Manis.. Dengan gambar yg cantik,mmg terliur sy dibuatnye.. Sy kagum betul ngn blogger yg gambar masakan nye cantik2 belaka,rajin sgt mereka ni.. Bagus2.. Sy ni malas betul nk snap gambar beriya2.. hehehe.. Ala kadar je boleh la.. Janji ade gambar je kan.. Mmg la teringin nk ada gambar cantik2.. Tp tunggu la suatu hari nanti..
Selain kuey teow,sy sediakan juga nasi & lauk kari ayam,ikan goreng,sayur ulam,sambal belacan. Yg penting dessert,bread pudding sos kastard butterscotch.. Yummy! Sedap sgt.. Sos tu mmg sy buat lebih & simpan dlm freezer,so bile time2 nak wat dessert last minit cam tadi,senang sangat.
Sy first time makan kuey teow macam ni tp memang sedap,rasa daging tu seakan daging masak black pepper n masak kicap.. Memang sedap n sesuai kalau uols xnak makan nasi time berbuka.. Tp kalau pekena ngn cili kicap lg kick! Kakak sy ni memang dari 1st day puasa,berbuka xmakan nasi (jaga badan ler tu.. Hehehe..) tp harini dia tergoda ngn lauk yang sy buat so kuey teow dia makan,nasi pon dia makan.. Yg penting dessert pon dia makan... Hehehe.. Sy pon sama jugak,walaupon dah makan mcm2 tp tetap cari nasi wlaupon sikit tetap nak nasi baru puas.
Ok utk resepi Kuey Teow Daging Halia boleh tengok SINI
Resepi Bread Pudding Walnut & Butterscotch sos.
Bread pudding:
- 8 keping roti (apa2 pon boleh)
- Susu segar 2 cup (sy guna 11/2cup susu segar & 1/2cup cream)
- Telur 2biji
- Gula castor 1/3 cup
- Vanilla esen 2 tspn
- Garam 1 tspn
- Butter 1 sd.besar (dicairkan)
- Kacang walnut 1/2cup (dicincang & dipanggang 3minit)
- Coklat chip 1/2cup
cara-cara:
1. Panaskan oven 180c rak tengah,api atas bawah.
2. Pukul telur & gula sampai sebati,sekejap je,masukkan susu,butter cair,garam.esen vanila.
3. Koyak2 roti masukkan dalam bancuhan,masukkan pula kacang gaul sebati.
4. Sapukan loyang/bekas oven proof dgn butter,masukkan separuh bancuhan roti dan taburkan choc.chips kemudian masukkan lebihan bancuhan tadi.Dan letakkan secubit2 butter pd bahagian atas bancuhan.
5. Bakar selama 25-30minit sampai bahagian atas keperangan. Siap!
(Kalau suka dihidang sejuk,simpan dlm fridge semalaman)
Sos kastard Butterscotch:
1. Susu sejat 2 cup
2. Tepung kastard 1 sd.besar
3. Gula 1 cup
4. Garam 1tspn
5. Butterscotch caramel 2 tspn
6. Vanilla esen 1/2 tspn
Cara-cara:
1. Masukkan susu sejat,gula,tepung kastard,kacau sebati,api slow.
2. Bila dah pekat sikit,masukkan butterscoth caramel,garam,esen vanila,kacau sebati. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment