Thursday, October 9, 2014

Resepi Mudah&Sedap (AYAM PENYET)

Salam semua.. Harini nak share resepi Ayam Penyet. Mesti ramai yg dah taw resepi ni & maybe ade jugak yg fikir resepi ni leceh tp macam biase la sy punye version mudah & cepat je! Resepi sy xperlu perap2 bagai & bahan2nya mudah didapati.
Dulu sy dah pernah try buat ayam penyet ni tapi xsame langsung macam yg kita biase makan kat restoran tu.. Frust sgt.. This time sy dah buat homework dgn gigihnyer.. Hehe.. Memula sy mesti google dulu resepi,bandingkan semua resepi2 yg ade lepas tu 'do it my own style'. 

Alhamdulillah,menjadi... Yeehaaa... Yg penting Huby puji cedap bini dia masak... Ololo... Sukee..
\(^.^)/
Sekarang rasenye dah bole buka restoran sendiri ni! Cewaahh.. Perasan nau!

Resepi ni memang nampak cam panjang lebar gayanye tp dont worry...... Yg panjang lebar tu explanation nye shj supaya anda xconfius.. Lagipon resepi ni terbahagi kpd 3 bahagian,rebus ayam,goreng ayam & sambal ulek. Baca dulu step by step baru faham & rasa mudah. Ok jom tengok resepi!
ps;Sorry la xde gambar tauhu&tempe goreng..huhu..

RESEPI AYAM PENYET:
                                              1.   AYAM
Bahan-bahan:
- seekor Ayam bersize kecil dipotong 4 (saya guna 4 bahagian thigh&drumstik yg berbentuk L)
- 6 bj Bawang Merah kecil*
- 5 ulas Bawang Putih*
- 2 ketul Kunyit Hidup sebesar ibujari*
- 2 inci Halia*
- 2 inci Lengkuas*
- Santan 1 kotak kecil
- Air secukupnya
- 1 sdbesar Serbuk Jintan Manis
- 1 sdbesar Serbuk Ketumbar
- 4 helai Daun Limau Purut
- 2 batang Serai (ketuk)
- Garam,Gula,Perasa

Cara-cara:
 1. Bahan bertanda ditumbuk/blend kering
 2. Campurkan kesemua bahan diatas dalam periuk yg bersesuaian,sukatan air sehingga menutupi paras ayam dan rebus sehingga ayam betul2 empuk & masak.
 3. Angkat,tos & ketepikan. Sediakan bahan utk step seterusnya.

                                                2. TEPUNG BEREMPAH
Bahan-bahan:
- Ayam yg telah direbus
- 4 ketul Tauhu pejal (belah 2 setiap 1)
- 1 peket Tempe ( potong ikut citarasa)
- 5 sdbesar Tepung Beras
- Air rebusan ayam 1/2 cawan
- Garam,Gula

Cara-cara:
1. Dgn gunakan penapis santan,Tapis air rebusan tadi,buang serai & daun limau purut. Ambil hampas/serdak yg tinggal pada penapis.
2. Campurkan hampas/serdak pd tepung beras & masukkan air rebusan.(Jika masih pekat tambah lg air rebusan sehingga bancuhan tepung cair sedikit supaya salutan nipis)
3. Tambah garam & gula (rasa bancuhan supaya cukup rasa kerana jika bancuhan tawar ayam goreng akan jadi kurang sedap)
4. Tepung dah sedia,boleh lah celup ayam yg telah direbus,tauhu & tempe,goreng dengan api sederhana sehingga bahan2 garing.
5. Lebihan baki bancuhan tepung,boleh dibuat kremes. Caranya,Tuang baki tepung ke dlm minyak panas & kacau laju2 supaya jadi macam keropok pisang goreng tu.. Bila dah garing toskan,bole la ditabur pd ayam goreng td.

                                                3. SAMBAL ULEK
Bahan-bahan:
- segenggam Cili Padi Merah siam
- 3 bj Cili Merah besar
- 3 bj Bawang Merah kecil
- 1 biji Tomato size besar
- 2 inci Belacan
- 1 sdteh Paste Asam Jawa
- Garam & Gula (lebihkan gula klo suka sambal pedas manis)

Cara-cara:
1. Potong kasar kesemua bahan2. Goreng dlm kuali dgn sedikit minyak sehingga semua bahan layu.
2. Blend kesemua bahan (sy guna blender kering)
3. Perasakan dgn paste asam jawa,garam & gula
4. Bole masak sebentar atas dapur utk elak sakit perut & supaya sambal tahan lama.

Hidangkan panas2 ayam penyet goreng,tauhu,tempe & sambal dgn nasi putih. Sediakan juga ulam sperti timun,kobis dan kangkung yg dicelur.. Yum!! Enjoy...


4 comments:

  1. Kecoq ayaq lioq aih tengok..
    Btw nak tanya : jintan manis ni colour putih kan. Tak pernah guna :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup yg warna putih.. Sy guna serbuk jintan manis brand Babas je

      Delete
  2. Adehhh terliuq pulak tngk ayam penyet tu.. >_< nak try la buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kathy.. Kena la try.. Raiisah kan suke ayam goreng.. Hehehe

      Delete